Daniel Bergner’in “What Do Women Want?” kitabıyla ilgili düşüncelerimi ve kadın arzusu hakkındaki bir noktayı şurada anlattım. Şimdi kitaptan öğrendiğim başka bir şeyi anlatmak istiyorum.
Kadınlara pornografik videolar izletip vajinalarını takip ederek ne kadar heyecanlandıklarını ölçmüşler. Ayrıca kadınların ne kadar heyecanlandıklarını yazılı olarak belirtmeleri de istenmiş. Görüntüler şöyle: Bir erkekle bir kadın cinsel birleşme yaşıyor, V şeklinde vücudu olan çıplak bir erkek plajda yürüyor, bir kadın başka bir kadına oral seks yapıyor, bir erkek başka bir erkeğe oral seks yapıyor, bir kadın mastürbasyon yapıyor, iki erkek cinsel birleşme yaşıyor, falan filan… ve son olarak iki bonobo çayırda seks yapıyor. (s.3-5)
Deneye katılan kadınlar neredeyse kural olarak heyecanlarını olduğundan az göstermişler. Bunda şaşılacak bir şey yok. Şaşırtıcı olan, göstergelere bakılırsa, bonoboların plajdaki çıplak erkekten daha çok heyecanlandırması kadınları ! Aynı deney erkeklerle yapıldığında benzer bir sonuçla karşılaşılmıyor. (s.13-16)
Başka bir araştırmacı, bununla ilişkili olarak, şöyle diyor: “Kadın bedeni tahrik olsa da olmasa da aynı görünür. Ama ereksiyonsuz bir erkek bedeni tahrik olmadığı bas bas bağırır hani neredeyse.” (s.74)
Kitabın temel argümanlarından biri, kadını tahrik edenin erkeğin (ya da, eşcinsel kadınlar için, diğer kadının) arzusu olduğu. Yani kadınların arzu ettiği şey, arzu edilmek.
Bu, bonoboların plajdaki seksi erkekten daha çok tahrik etmesini açıklıyor. Kadınlar bonobo videosunda bu arzuyu gözlemliyorlar.
İddia edilen, bu “arzu edilme” güdüsünün biyolojik olması. (Biyolojik olanın kültürel olandan “koparılabileceğini” asla söylemiyor kitap; hatta bunun, teorik olarak dahi, bilimsel açıdan imkansız olduğunu, proto-insanların proto-kültürleri olduğunu, yani kültürden bağımsız bir insandan bahsetmek insan-olmayan bir şeyden bahsetmek demek olur zaten.)
Bir şeyin biyolojik olduğunu söylemek, sosyal kodların bunca baskın olduğu bir tür açısından pek az şey açıklıyor gibi gelebilir. Ama mesela çok ilginç bir noktaya değiniyor kitap: Kadınların tecavüz edilme fantezilerine.
Öncelikle, hangi araştırmaya baktığınıza bağlı olarak, kadınların en az yüzde 30-60’ı tecavüze uğradığını hayal ediyor. Bunun bir açıklaması, kadınların seksten soğutuldukları ve bu yüzden seksi tecavüz formunda hayal ederek kendilerini ahlaken temize çıkardıkları olabilir. (s.94) Kitap uzun bir listesini veriyor bu fantezilerin (s.88-94), tanıdıklardan karanlıkta yüzü bile belirsiz olanlara kadar her tür insan var listede.
Bir kere “tecavüz fantezisi” diye bir şeyin mantıksız olduğunu söyleyerek başlayabiliriz; bu kadınlar kendi başlarınayken hayal ediyorlar ve kendilerini böylelikle tahrik ediyorlar. Ortada tecavüz yok, rızanın çok ötesinde bir arzu söz konusu. Gerçi yine de hayal edilen sahnede rıza göstermiyorlar cinselliğe. (s.97-98)
Ama mesela gerçek tecavüz mağdurları var, cinsel birleşim sırasında vajinalarının açıldığı, ıslandıkları ve orgazm yaşadıkları tespit edilmiş. (s.102-103)
“Tecavüz fantezisi” dediğimiz bu senaryoların hemen hepsinde (ironik bir biçimde, gerçek tecavüzlerin çok azında) tecavüzcünün o seksi yaşamak için kendi hayatındaki birçok önemli şeyi riske attığını görüyoruz. Kadın bedeni bunu bir arzu işareti olarak yorumluyor olabilir ve dolayısıyla tahrik oluyor olabilir. (s.123-125)
Yani çok acayip bir durumla karşı karşıya olabiliriz: Kadın bu cinselliği istemiyor olsa da, karşısındaki erkeği çekici dahi bulmasa da, bedeni bazı durumlarda cinsel uyarılma yaşayabilir.
Benim şimdiye kadar aklıma gelmeyen bir sonuca ulaşıyor, video araştırmasını yürüten kişi: “Arousal is not consent.” “Cinsel uyarılma, rıza anlamına gelmez.” (s.103)
Oysa biz genelde kadının cinsellik sırasında tahrik olmasını, ıslanmasını vb. rızanın işareti sayarız – nitekim genellikle de öyledir. Ancak öyle olmak zorunda değil. “Aslında o da istiyordu.” cümlesi, sandığımızdan daha da temelsiz olabilir. Kadının bedeninin cinsel birleşimi istediği mesajını vermesi, kadının cinsel birleşimi istediği anlamına gelmez !
Bu, bir erkek olarak benim “tecavüz” algımı çok değiştirdi.
***
Daniel Bergner
What Do Women Want? Adventures in the Science of Female Desire
Canongate Books, Edinburgh, London. 2013.