İklim Değişimi Raporu: Beş Kilit Nokta – Suzanne Goldenberg

Dünya; gıda arzı tehdidi, su hakları üzerine çatışmalar ve büyüyen eşitsizlikle yüzleşiyor. Tek seçenek; salımları kesmek.

[Not: Bu yazı Hükümetler arası İklim Değişimi Paneli’nin 5. Değerlendirme Raporu’nun ikinci parçası (IPCC AR5 WG2) olan “Etkiler, Uyum ve Kırılganlık” raporunu özetlemek amacıyla 31 Mart 2014’te The Guardian’da yayınlanan “Climate Change Report: Five Key Points” başlığı ile yayınlanan haberin çevirisidir. “Herkes gider Mersin’e, biz gideriz tersine: Küresel iklim değişimi dosyası” kapsamında bu çeviriyi yapan Pınar’a çok teşekkürler.]

coralreef

Avusturalya’daki Büyük Set Resifi’nde; okyanus sıcaklığının artması nedeniyle ağarmış, ölü mercanlar. (Fotoğraf: Kike Calvo/National Geographic Society/Corbis)

1. Gıda tehdidi

İklim değişimi, şimdiden küresel gıda arzının oldukça büyük bir parçasını yok ediyor ve bu durum daha da kötüleşecek. (Artan nüfusu sürdürmek için gerekli olan) hasat verimindeki artışlar; son 40 yıl süresince yavaşlamıştı. Şimdi bazı çalışmalar kimi ekinlerin (özellikle de buğdayın ve çok az ölçüde mısırın) önümüzdeki 50 yıl içerisindeki olağanüstü düşüşüne dikkat çekiyor. Pirinç, şimdiye kadar etkilenmemiş. Kıtlıklar ve gıda fiyatlarının artması tehdidi, huzursuzluğa yol açabilir.

2. İnsan güvenliği

İklim değişimi; insan güvenliğine bir tehdit yaratır ve artan göçlere neden olabilir. İklim değişimi kaynaklı, olası gıda ve su kıtlığı; ileriki çatışmaların tetikleyicisi olabilir. Bunlar; illa ki hükümetler arası savaşlar değil, çiftçiler ile çiftlik sahipleri arasındaki ya da şehirler ile gıda için su talep eden tarım endüstrisi arasındaki çatışmalar olabilir. Öte yandan; bu çatışmalar, hükümetlerin insanları gelecekte yaşanacak iklim değişimden koruma çabalarının da yolunu kesecek.

3. Eşitsizlik

Kimileri, diğerlerine göre daha korunmasızdır. Raporun dediğine göre; iklim değişiminin haksız yükünü fakir ülkelerdeki fakir insanlar (ve hatta zengin ülkelerdeki fakir insanlar) taşıyacaklar. İklim değişimi; var olan eşitsizlikleri şiddetlendirecek ve insanların fakirlikten çıkış yolundaki çabalarını zorlaştıracak.

4. Kimse güvende değil

Sıcaklıklar (şimdiki gidişata göre) 2 dereceden fazla 4 dereceye kadar artarken, toplumun iklim değişimine nereye kadar uyum sağlayabileceğinin sınırları var. Geriye kalan tek yol; salımları şimdi kesmek (ve ısınmayı yavaşlatarak biraz zaman kazanmak) ve eş zamanlı olarak da deniz surları, tehcir ve insanları zararların dışında tutabilecek başkaca önlemler planlamak.

5. Zor, ama imkânsız değil

Rapor; iklim değişiminin etkilerinin 2007’deki son rapordan bu yana ikiye katlandığını belirtiyor -ve böylece insanları daha ciddi sonuçlardan korumak için neler yapılması gerektiği hakkında da bir anlayışı var.

3 pings

  1. […] (Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli) 5. Değerlendirme Raporu’nun son kısımlarını yayınladı ve karbon emisyonlarında acilen köklü kesintilere gidilmesi gerektiğini […]

  2. […] İklim Değişimi Raporu: Beş Kilit Nokta – Suzanne Goldenberg […]

  3. […] İklim değişimi raporu: Beş kilit nokta – Suzanne Goldenberg (18 Temmuz […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.