Ανακοίνωση Stop NATO Cymru

Φέτος το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει την επόμενη σύνοδο κορυφής του στο Celtic Manor Resort, στο Newport της νότιαςΟυαλίας. Στις αρχές του σεπτέμβρη του 2014, «οι ηγέτες του κόσμου» – όλοι οι άμεσα υπαίτιοι για ανομολόγητους θανάτους , παράνομες τακτικές μονάδες βασανιστηρίων και για πολέμους με καθαρό σκοπό την προστασία δυτικών επιχειρηματικών συμφερόντων και των οδών ανεφοδιασμού πόρων- θα συγκεντρωθούν στην άκρη αυτής της ιστορικής πόλης της Ουαλίας. Πολλοί άνθρωποι από το Newport, Cardiff, Bristol και αλλού, θα εναντιωθούν στη σύνοδο και θα χρησιμοποιήσουν ποικίλες τακτικές εναντίον της. Εμείς, ως ένα αντι-καπιταλιστικό, αντι-μιλιταριστικό δίκτυο της νότιας Ουαλίας, σχεδιάζουμε την προώθηση κινητοποιήσεων και τη παροχή χώρου για εργαστήρια, ανταλλαγή δεξιοτήτων και κοινωνικές εκδηλώσεις. Οργανωνόμαστε χωρίς ηγέτες, καθώς δεν είμαστε σύμφωνοι με τα αφεντικά ούτε με βόμβες.

Το ΝΑΤΟ έχει συχνά χρησιμοποιήσει τον όρο «ανθρωπιστικές επεμβάσεις» για να αποκρύψει το γεγονός ότι στην πραγματικότητα αγωνίζεται για το στρατηγικό, οικονομικό και πολιτικό όφελος των εκλεκτών τάξεων των χωρών-μελών του. Ο μιλιταρισμός και ο καπιταλισμός είναι μέρος της ίδιας παγκόσμιας δομής της εξουσίας. Επομένως, η κριτική και η αντιπαράθεση με τον καπιταλισμό είναι απαραίτητο στοιχείο της αντι-μιλιταριστικής μας στάσης.

Όπως είναι η κατάσταση, το ΝΑΤΟ είναι μία συμμαχία οπλισμένη με πυρηνικά όπλα, άνω των 5000. Υποτίθεται πως καθιερώθηκε για την αμοιβαία άμυνα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και θα έπρεπε να είχε διαλυθεί όταν διαλύθηκε και η Σοβιετική Ένωση. Αντ’αυτού, έχει επεκταθεί και μετατραπεί σε επιθετική δύναμη της συμμαχίας, συμμετέχωντας σε πολέμους με σκεπτικό σταυροφοριών.

Για σχεδόν δέκα χρόνια έχει διεξάγει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μία
ιστορικά κομβική περιοχή μεταξύ δύσης και ανατολής, όπου περίπου 100.000 αθώοι πολίτες έχουν πεθάνει και τρία εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι έχουν γίνει πρόσφυγες.

Παρ’όλα αυτά, η κριτική στον μιλιταρισμό και τον καπιταλισμό δεν σταματά στο ΝΑΤΟ. Οι ετήσιες παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανέρχονται σε πάνω από £1,072,600,000,000.Οι δαπάνες αυτές εκτιμάται πως αντιστοιχούν σε £150 ανά άτομο, ανά έτος, ανά τον κόσμο. Ο βρετανικός στρατιωτικός προϋπολογισμός είναι ο τέταρτος υψηλότερος σε όλο τον κόσμο. Σε μία εποχή λιτότητας πρέπει να απαιτήσουμε να μάθουμε γιατί οι στρατιωτικές δαπάνες είναι τόσο υψηλές και να εκθέσουμε τη στυγνότητα εκείνων που κατέχουν παγκόσμιες θέσεις εξουσίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολύ πιο πιεστικά ζητήματα απ’ότι ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος ή υποβρύχιο. Οι άνθρωποι θέλουν δαπάνες για τοπικές εγκαταστάσεις και κατάλληλη πρόσβαση σε κοινωνικές και υγειονομικές υποδομές. Ακόμα κι όταν ο στρατός έκανε κάποιες περικοπές, είχαν σχεδόν εξ’ολοκλήρου αντίκτυπο στους ανθρώπους – και όχι σε υλικά, όπως οι αγορές όπλων- μέσω μειώσεων σε προσωπικό, μισθούς και συντάξεις.Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει ακόμα να δαπανήσει σχεδόν £160 δις σε νέα όπλα μέχρι το 2022, συμπεριλαμβανομένων £35,8 δις σε πυρηνικά εξοπλισμένα υποβρύχια, τα οποία δεν προορίζονται προς χρήση.

Ενώ πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο αγωνίζονται για να παρέχουν τις
βασικές ανάγκες στις οικογένειές τους, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να σπαταλούντεράστιους πόρους σε στρατιωτικές επεμβάσεις, οι οποίες αποτελούν σπατάλη όχι μόνο των πόρων αλλά και ζωών και αντικατοπτρίζουν ξεπερασμένα πρότυπα.

Οι ΗΠΑ, υπό της σημαίας του ΝΑΤΟ, εξακολουθούν να προσπαθούν να
τοποθετήσουν ένα σύστημα «αντιπυραυλικής άμυνας» στην Ευρώπη, που προκαλεί έναν ανησυχητικό εξοπλιστικό αγώνα δρόμου με την Ρωσία. Παρ’ όλα αυτά, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε με τα σχέδιά τους για εμάς. Οι άνθρωποι σε κοινότητες γύρω μας οργανώνουν αντίσταση ενάντια σε στρατιωτικές βάσεις της περιοχής τους. Μεταξύ άλλων, σε Aberporth, Ceredigion, Menwith Hill στο Yorkshire, RAF Waddington στο Lincolnshire, Faslane κοντά στη Glasgow, EDO in Brighton, οι άνθρωποι των τοπικών κοινοτήτων κινητοποιούνται και αντιτίθενται στο μιλιταρισμό.

Το Newport έχει ιστορικό σε ριζοσπατικές ιδέες. Η εξέργεση των Chartist, η οποία φέτος γιορτάζει την 175η επέτειο, ήταν η τελευταία ένοπλη εξέγερση μεγάλης κλίμακας σε Ουαλία, Αγγλία και Σκωτία. Ένα δημοφιλές δημόσιο έργο τέχνης προς τιμή της εξέγερσης κατεδαφίστηκε πρόσφατα, πριν την καθορισμένη ημερομηνία, ως μέρος της προγραμματισμένης ανάπλασης του κέντρου. Η ανάπλαση αυτή χρηματοδοτήθηκε από δάνειο ύψους £90 εκατ., το οποίο παραχωρήθηκε σε εργολάβους, την ίδια στιγμή που γίνονται περικοπές σε άμεσες δημόσιες υπηρεσίες. Αυτός ο αφελής τζόγος για την αναζωογόνηση της αίγλης της πόλης μέσω της διοχέτευσης των δημόσιων πόρων σε ιδιωτικές εταιρείες, εντάσσεται σε μια μακριά λίστα που περιλαμβάνει τις LG, The Ryder Cup, και τώρα αυτή τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μαζί με ανθρώπους απ’ όλη τη νότια Ουαλία και περαιτέρω, θα
κινητοποιηθούμε αυτό το χειμώνα και μέχρι το σεπτέμβριο ενάντια στο μιλιταρισμό, στα υπολείμματα του Ψυχρού Πολέμου και στους αυξημένους αμυντικούς προϋπολογισμούς.

Ελπίζουμε να μπορέσετε να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις
και δραστηριότητες για να αντιταχθούμε στο ΝΑΤΟ και την παρουσία των ηγετών του κόσμου στο Newport. Στόχος μας είναι ένα ανοικτό και χωρίς αποκλεισμούς δίκτυο, που εργάζεται συλλογικά με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, για να βρουν μη ιεραρχικές τοπικές και παγκόσμιες δομές ως εναλλακτικές λύσεις για το σύστημα της εκμετάλλευσης. Eνώ παραμένουμε προσεκτικοί προς πιθανές κρατικές και εταιρικές διεισδύσεις στο κίνημά μας . Η ιστοσελίδα μας θα ενημερώνεται με νέα και πληροφορίες. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο : stopnatocymru[at]riseup[dot]net