LabourStart Küresel Dayanışma Konferansı’nın ikincisi 18-20 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da toplanacak. “Sosyal Ağlardan, Sosyal Devrimlere” başlığıyla gerçekleştirilecek olan konferansta Arap Baharı’nda işçi hareketinin oynadığı rolün yanı sıra; iletişimin, özellikle internet ve sosyal medyanın oynadığı rol çok yönlü olarak ele alınacak
Bu sonbaharda İstanbul, işçi hareketi için oldukça önemli ve heyecan verici bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Sendika.Org’nin de destekçileri arasında olduğu “Sosyal Ağlardan Sosyal Devrimlere-LabourStart Konferansı 2011” 18-20 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilecek.
Arap Baharı’nda işçi hareketi ve yeni medya
Arap Baharı olarak da nitelenen ve Kuzey Afrika’dan Mezopotamya’ya kadar tüm Arap-İslam coğrafyasını etkisi altına alan halk isyanlarında işçi hareketinin rolünün ele alınacağı konferansta; iletişimin, özellikle internet ve sosyal medyanın oynadığı rol çok yönlü olarak tartışılacak.
Tunus’tan Mısır’a; Yemen’den Bahreyn’e ve Fas’a kadar tüm coğrafyadan mücadeleci işçi örgütlerinden temsilcilerin bir araya geleceği LabourStart İstanbul Konferansı’na aynı zamanda Avrupa’dan ve dünyanın dört bir yanından da yoğun bir katılım bekleniyor.
Gökhan Biçici: Yeni ve mücadeleci sendikal dinamikler buluşacak
Konferansın yeni ve mücadeleci sendika merkezlerinin örgütlendiği Arap coğrafyasının sendikal dinamikleriyle, Türkiye’nin ve dünyanın pek çok köklü sendikasının ve mücadeleci unsurunun bir buluşmasına sahne olacağını ifade eden Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAREM) Genel Koordinatörü Gökhan Biçici, “Arap Baharı’nda işçi hareketinin rolü ve bu hareketin yeni iletişim araçlarıyla, özellikle internet ve sosyal medyayla kurduğu ilişki ve elbette bu ilişkinin hareketin geleceği açısından sunduğu olanaklar konferansın temel gündemlerinden birisi olacak” diyor.
Eric Lee: LS İstanbul Konferansı şimdi daha önemli
Konferansın İstanbul’da düzenlenmesini kararlaştırdıklarında henüz Arap isyanlarının patlak vermediğini belirten LabourStart kurucusu Eric Lee ise İMC TV’ye yaptığı açıklamada “Bu isyan dalgasıyla birlikte LS Konferansının İstanbul’da düzenlenecek olması bizim için çok daha heyecanlandırıcı oldu. Konferansa Kuzey ve Güney Amerika’dan, Avrupa’dan ve Asya’dan da katılımlar olacak, ama ağırlıklı olarak Türkiye’nin komşularının ve Arap dünyasının mücadeleci dinamiklerinin İstanbul’a gelmesi için çaba sarf ediyoruz” sözleriyle konferansa yükledikleri anlamın altını çiziyor.
Konferans kolektif bir çabanın ürünü olarak örgütleniyor
Konferans, merkezinde sendikaların olduğu ama alternatif medya kuruluşlarından, bilişim-internet alanında faal olan kurumlara ve akademisyenlere kadar geniş bir yelpazeden katılımın gerçekleştiği bir organizasyon komitesinin kolektif emeğiyle örgütleniyor.
Konferansa mekansal olarak ev sahipliğini Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi yaparken, DİSK’in ve TÜRK-İŞ’in çeşitli sendikaları şimdiden konferans örgütlenmesine aktif katılmış durumda.
Alternatif Bilişim Derneği, Sendika.Org, İMC TV gibi kurumların yanı sıra alanla ilgili akademisyenler, uzmanlar, özellikle internette sansüre karşı mücadelede öne çıkan inisiyatifler de konferans örgütlenmesine destek veriyorlar.
Türkiye’de şu ana kadar sosyal medya ve işçi hareketi başlığı altında yapılan en büyük konferans olma özelliği taşıyacak olan konferans Türkiye sendikalarının örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması konusunda yürüttükleri mücadeleye de güç vermeyi hedefliyor.
Konferans programı hazırlanıyor
Eş zamanlı pek çok etkinliğin düzenleneceği konferansın program çalışmaları devam ediyor. Şu ana kadar yapılan toplantılarda ve görüşmelerde ana hatlarıyla belirlenmiş olan tartışma başlıkları zengin bir içeriğe işaret ediyor.
“İşçi hareketi ve yeni medya” ana başlığı altında Arap baharında işçi hareketleri, Yeni sendikaların örgütlenmesinde yeni medyanın rolü, işçi medyası gibi alt başlıklar; “Sendikalar ve Bilgi İletişim Teknolojileri” ana başlığı altında eğitim, örgütlenme ve iletişim alt başlıkları; “Bilgi-İktidar-İnternet-Muhalefet” ana başlığı altında internet sansürü ve işçi hareketi gibi alt başlıklar; “Kırılgan emek ve güvencesizlik” ana başlığı altında iş piyasasında esnekleşme ve sonuçları, çocuk emeği, kadın emeği, göçmen emeği gibi alt başlıklar konferansın tartışma gündemlerini oluşturuyor.
Konferans takvimi ve kayıt süreci
18-20 Kasım tarihlerinde yapılacak olan konferansın programı ve konferansın örgütlenmesine katılan tüm sendikaların ve kurumların tam listesi eylül ayının üçüncü haftasında ilan edilecek. Konferansa katılmak, bilgi almak ve etkinlik önerilerinde bulunmak için 0212-292 02 68-69 No’lu telefondan ilgililere ulaşmak mümkün. Konferans için internet üzerinden kayıt olmak ve katılım talebinde bulunmak isteyenler de http://www.labourstart.org/2011/ adresinden kayıt olabilirler.
Labourstart nedir?
“Sendikacıların İnternette Güne Başladıkları Yer” sloganıyla 1998’den bu yana yayın yapan LabourStart sitesi 33 farklı dilde yayın yapıyor. LabourStart internetin sendikalar için bir kampanya aracı olarak kullanılmasına öncülük etmiştir ve LabourStart’ın ActNow (Hemen Şimdi Harekete Geç!) kampanyaları son 10 yıldır işçilerin grevler kazanmasına, tutuklu sendikacıların serbest bırakılmasına ve çok daha fazlasına katkıda bulunmuştur.
LabourStart’ın dünya çapında 800 muhabiri bulunmaktadır. Türkiye’ye yönelik de pek çok kampanya başlatan LabourStart, yürümekte olan pek çok kampanyaya da destek olmaktadır. LS’nin Türkiye’ye yönelik yaptığı kampanyalardan bazıları şunlardır: Petrol-İş Sendikası Polyplex Kampanyası, TÜMTİS UPS Örgütlenme Kampanyası, DİSK Sendikal Yasalar Demokratikleştirilsin Kampanyası, Birleşik Metal-İş Sendikası’na yönelik çeşitli saldırılar karşısında dayanışma kampanyası, Tekgıda-İş Sendikası yöneticileri ve pek çok sendikacının yargılandığı Tekel davası dayanışma kampanyası, Deri-İş, Tez-Koop-İş, Koop-İş ve pek çok sendikanın dayanışma kampanyaları.
Sendika.Org