Neden isyan? Türkiye baskısı

Bu yüzyılın ruhu kitlesel direnişler ve yükselen dozda çatışma içeren eylemlermiş gibi görünüyor. Her sabah, gezegenin başka bir ucundaki yepyeni bir devasa eyleme uyanıyoruz. Nerede ne olup bittiğini takip etmek gittikçe zorlaşıyor.

Peki ama tüm bu insanlar dünyanın dört bir yanında neden ayaklanıyorlar?

Buna verilebilecek bir iyi yanıt, her yerde aynı sebeple ayaklandıkları: Kapitalizm, ya da bugünlerde daha moda tabiriyle neo-liberalizm, mutluluğu (sanırız kârlı olmadığı için) gündemden tamamen çıkardı ve an geldi halklar “Yetti gari!” dediler.

Aynı derecede iyi başka bir yanıt ise, her bir halkın bambaşka sebeplerle ayaklandığı: Zira kapitalizm farklı yerlerde kendini bambaşka şekillerde gösteriyor.

Bu, dünya çapında toplumsal hareketleri analiz eden bir teorik yazı değil. Daha az iddialı bir hedef koyduk önümüze: “Türkiye’de neden isyan?” sorusunun bazı yanıtlarını vermek.

Türkiye’de insanlar neden ayaklandılar? Hepimize ilham veren bu kalkışmanın sebepleri nelerdi?

Bundan kastımız, isyancılara “Bakın siz böyle böyle ayaklandınız.” diye akıl vermek değil elbette. Hedefimiz, Türkiye’deki gündemle ilgili İngilizce olarak haberler, yorumlar vb. yoluyla Türkçe konuşmayanlara ulaşmak.

Gezi’den bir yıl sonra, bu Haziran ayı boyunca, Türkiye’de insanların yaşadığı baskıların örneklerine yer vermeye çalışacağız.

Bu ayrıca bir açık çağrı. Eğer “Bunu herkes bilmeli.” dediğiniz bir haberle karşılaşırsanız, yollayın bize. Aklımızda birçok fikir var; eğer çevirilere yardımcı olmak isterseniz, bir eposta atmanız yeterli. Veya sadece kendi öfkenizi paylaşmak istiyorsanız, anlatın yaşadıklarınızı, hissettiklerinizi.

( outforbeyond [at] riseup.net )

December 27th, 2013. Istanbul. "Only revolution can wash away this filth."

27 Aralık 2013. Istanbul. “Bu pisliği ancak devrim temizler.”

 

Çağrı metninin İngilizce orijinali şurada.

1 ping

  1. […] endüstrileştiren ve daha fazla kazanma, zengin olma aracına dönüştüren kapitalizm ya da Neden isyan? Türkiye baskısı’nda dediğimiz üzere “bugünlerde daha moda tabiriyle neo-liberalizm”. Dolayısıyla sorun […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.