Bombalara Karşı Sofralar !

Savaşı / yoksulluğu körükleyen devletlere, israfa, doğa / hayvan sömürüsüne ve tüketim kültürüne kazan kaldırıyoruz!

Gıdayı kontrol eden tüm yaşamı kontrol eder.” çağrımıza İstanbul “Bombalara Karşı Sofralar” oluşumundan selam var.

1980’de ABD Massachusetts’te nükleer karşıtı aktivistlerin kurduğu ve bugün dünyanın dört bir yanında 500’den fazla şehirde düzenli buluşmalar gerçekleştiren “Food Not Bombs” hareketi, son birkaç aydır İstanbul’da da örgütleniyor.

“Food Not Bombs”, şirketlerin ve hükümetlerin öncelikleri yüzünden bolluk çağında açlığın sürdüğünü vurguluyor. Bunu göstermek için (ve masrafları da azaltmak için) pazardan, bakkallardan, fırınlardan, manavlardan alınan – aksi takdirde çöpe gidecek – fazlalık yiyeceklerle sofralar kuruyor.

direniş sofrada

Tamamen gönüllülük temelinde çalışan küresel hareketin ilkeleri şöyle özetlenebilir:

– Daima vegan ya da vejetaryen, ve daima herkese ücretsiz.

– Her yerel grup bağımsız ve otonomdur ve kararlarını konsensus yöntemiyle alır.

– “Food Not Bombs” şiddetsizliğe adanmıştır.

İstanbul’da “Bombalara Karşı Sofralar” ismiyle örgütlenen grup, bu Çarşamba (14 Mayıs 2014) 14:00’te Beyoğlu’da 13. Sofra ve Takas Pazarı‘nı kuracak. Sözü daha fazla uzatmadan, Sofralara Karşı Bombalar ekibinin duruş metnini ve ardından da sofra çağrısını paylaşıyoruz.

Bombalara Karşı Sofralar

İçinde bulunduğumuz dünyada sofralar yalnızca çelik kapıların ardında “güvenli” ortamlarda kuruluyor, sofraya konacakların yoksul topraklardaki sömürülerle palazlanan süpermarketlerden alınması tartışılmıyor, yemeği hazırlaması gerekenin kadın olması kuralı itinayla uygulanıyor ve kanın tabaklardan çıkarılması hâlâ şaka muamelesi görüyor. Devletlerse açlığa merhem olacak paranın onlarca katını bomba, savaş jeti veya toma almaya harcıyor. Onların işi bu; biz ne güne duruyoruz?

Birbirine benzer tüm bu tahakküm türlerine karşı çeşitli sofralar Food Not Bombs vb. isimlerle dünyada epeydir tomurcuklanıyor. Food Not Bombs 2004’te Türkiye’de de çok kısa bir süre için denenmişti. Yeniden canlandırmaya ve kalıcı hale getirmeye çalışan birkaç kişi toplaştık, topladık, pişirdik ve giderek büyüdük.bombalar sofralar

Bombalara Karşı Sofralar; savaşı, yoksulluğu, israfı ve doğa/hayvan sömürüsünü protesto etmek için marketlerin yenebilir olduğu halde atmayı kafasına koyduğu sebze-meyveyi, pazarlardan arta kalan yiyecekleri ve evlerimizde son kullanma tarihini bekleyenleri toplar, pişirir, yer ve dağıtır. Hiçbir hayvanın özgürlüğünü kısıtlamamak ve kimseyi sofradan hastaneye göndermemek gibi kaygılardan ötürü yemekler vegan pişirilir. Kararlar ortak alınır, grupta hiyerarşinin yeri yoktur. Katılmak isteyen ve belirttiğimiz bu müşterek ilkeleri benimseyen herkes, sofranın herhangi bir sürecine dahil olabilir. Eğer başka bir yerde sofraları kurmak isterseniz de elden geldiğince yardım edilir. Yemekler ücretsizdir; ancak verebilenden sembolik bir bağış kabul edilir.

Sofra kimseye yardım etmez, herkesle dayanışır. Gizlenen yoksulluğu görünür kılmak ve yoksulluğun sebebi olan AVM kafalı devletleri ifşa etmek için yemekle birlikte savaş karşıtı, anti-otoriter, anti-kapitalist söylemi iletmek esastır.

Klasik tüketim döngüsünün dışına çıkarak israftan kurtardığımız yemekleri hep beraber pişirmeye, değişik insanlar arasında bir temas noktası oluşturmaya ve mutfağı tüketim ve sömürüye karşı direnişin alevleneceği bir yere dönüştürmeye var mısınız?”

13. Sofra ve Takas Pazarı

Karnı acıkan gelsin!

Savaşa, yoksulluğa, israfa, doğa ve hayvan sömürüsüne karşı, yenebilir gıda atıklarını kullanarak 13. soframızı kuruyoruz ve soframıza ortak olmak isteyen herkesi Tepebaşı’na, Teneffüs Kafe’ye çağırıyoruz.fnb logo

Takas pazarımız devam ediyor; eksikler parayla değil dayanışmayla tamamlanıyor:

Evinizdeki oyuncakları getirin, çocuk işçiler yeni oyuncaklar yapmasın.
Tişörtlerinizi bluzlarınızı getirin, yenilerini almamızı bekleyen AVM’ler avucunu yalasın.
Okuduğunuz kitaplarınızı dergilerinizi getirin, bilginin satılan değil paylaşılan bir şey olduğunu tekrar gösterelim.
Neyiniz fazla ise bu hafta takas pazarına getirin, eksiği olan alabilsin.

Yiyecek Toplama: 14.00
Pişirme: 15.30
Sofra Açılışı: 19:00

-Para geçmez.
-Tüm yemekler vegandır.
-Evinizde bulunan ve kullanmadığınız malzemeleri (bakliyat, baharat vs.) de bekleriz. Ayrıca, mahallenizdeki manavlardan/marketlerden toplayabildiğiniz tarihi geçmek üzere olan kuru gıdayı sofraya katkı olarak sunabilirsiniz.

Adres: Aynalıçeşme Cd. 16/2 Tepebaşı/Beyoğlu

food not bombs painting

Leave a Reply

Your email address will not be published.