Herkes gider Mersin’e, biz gideriz tersine: Küresel iklim değişimi dosyası

Yaklaşık üç yıldır, çeşitli aralıklarla küresel iklim değişimiyle ilgili güncel gelişmeleri içeren derlemeler yapıyoruz. Yüzlerce akademik makale, bilimsel rapor ve gazete haberini tarayarak hazırladığımız bu yazıların amacı, sistematik olarak unutturulan bu açık ara en önemli sorunu gündemde tutmak.

Politik gündemin bir an olsun durulmadığı Türkiye gibi bir ülkede bunu yaparken, akıntıya karşı kürek çektiğimizi değil de, şelaleden düşerken yukarıya doğru kulaç atarak ulaşmaya çalıştığımızı hissediyoruz desek yeridir.

Ülke gündeminin iklim krizine bir süre daha – hele ki önümüzdeki iki ay boyunca – yer açmayacağını biliyoruz. Ve biz buna rağmen, “Herkes gider Mersin’e, biz gideriz tersine” deyip Temmuz ve Ağustos aylarını iklim konusuna ayırmaya karar verdik.

Gündem iklim krizine yer açmayacak olmasına rağmen, dedik. Ama aslında amacımız, gündem iklim krizine yer açmayacak olduğu için bu konuya odaklanmak. Çünkü bu “biz gideriz tersine” felsefesinde ironik bir husus gizli.

Küresel iklim değişimi, bugün, insanlığın geleceğini geri dönüşsüz şekilde etkileyebilecek en önemli sorun. Dikkat ederseniz “sorunlardan biri” demiyoruz, “en önemli sorunlardan biri” de demiyoruz. İklim krizi, bugün insanlığın önündeki en önemli sorundur.

Bu kriz, bugün yaşanıyor, yarın daha da şiddetli yaşanacak. Fırtına, su baskını ve kuraklık haberleri her geçen gün artan sayılarla karşımıza çıkıyor. Bilim insanları seslerini çıkarabildikleri ölçüde ve artan dozlarda uyarılarda bulunuyor.

Durum böyleyken, mesela Avrupa’da “Acaba göçmenleri kovsak mı, yoksa hiç mi almasak?” tartışması yapılıyor, mesela Afrika kıtası kalkınma projeleri kapsamında biyoyakıt şirketlerine devrediliyor ve mesela tüm dünya medyası aylarca Malezya’da düşen bir uçağın hikâyesine odaklanıyor. Türkiye’de neler olduğunu ise siz de bizim kadar iyi biliyorsunuz zaten.

Yani aslında “biz gideriz tersine” fenomeni, tüm insanlık için de uygulanabilir: İklim krizi şiddetlendikçe iklim krizine ilgi azalıyor.

Bu durum, deminki şelale örneği açısından şuna benziyor:

cartoon_economic_growth_boat_waterfall_2013

– Bir şeyler yapın manyaklar sürüsü ! // – Peh, sırf eleştirmek kolay tabii genç bayan… // – … Ve herhalde baştan sonra her detayı düşürülmüş bir alternatifiniz vardır umarım. Var mı? // – Histerik eko-fanatikler. Durmadan insanlara nasıl yaşamaları gerektiğini söylüyorlar… // – Git doğru dürüst bir iş bul kendine ! // ($ $ Ekonomik Büyüme)

Dolayısıyla evet, iki ay boyunca, biz gideriz tersine.

İklim değişimiyle ilgili haberler derleyecek, makaleler çevirecek, görseller hazırlayacak, elimizden geleni ardımıza koymayacağız.

İlgilenen, herhangi bir şekilde katkı koymak isteyen herkesi de bekleriz.

outforbeyond [at] riseup.net

Tersine gittik, ama burada havalar oldukça kötü. (15 Temmuz 2014)

İklim değişimi raporu: Beş kilit nokta – Suzanne Goldenberg (18 Temmuz 2014)

Gerçekçi iklim krizi – Ege M. Diren (25 Temmuz 2014)

Kendi kuyumuzu nasıl kazıyoruz öyküsünden bir parça (15 Ağustos 2014)

IPCC: İklim değişimi güvenlik, gıda ve insanlık için bir tehdit – Suzanne Goldenberg (20 Ağustos 2014)

Sıçrayan Salyangozlar, Bilim ve Vurdumduymazlığımız (23 Ağustos 2014)

Aşırı hava olayları son on yılda ikiye katlandı. (29 Ağustos 2014)

7 pings

Skip to comment form

  1. […] weather becoming more common, study says” başlıklı makalenin çevirisidir. Bu çeviriyi, “Herkes gider Mersin'e, biz gideriz tersine” başlıklı küresel iklim değişimi dosyası kapsamında […]

  2. […] yazıyı “Herkes gider Mersin’e, biz gideriz tersine: Küresel iklim değişimi dosyası” kapsamında […]

  3. […] to security, food and humankind – IPCC report" başlığı ile yayınlanan haberin çevirisidir. "Herkes gider Mersin’e, biz gideriz tersine: Küresel iklim değişimi dosyası" kapsamında bu çeviriyi yapan Pınar’a çok […]

  4. […] yazıyı “Herkes gider Mersin’e, biz gideriz tersine: Küresel iklim değişimi dosyası” kapsamında […]

  5. […] şiiri, "Herkes gider Mersin'e, biz gideriz tersine" başlıklı küresel iklim değişimi dosyası kapsamında […]

  6. […] Change Report: Five Key Points" başlığı ile yayınlanan haberin çevirisidir. "Herkes gider Mersin’e, biz gideriz tersine: Küresel iklim değişimi dosyası" kapsamında bu çeviriyi yapan Pınar’a çok […]

  7. […] yazıyı “Herkes gider Mersin’e, biz gideriz tersine: Küresel iklim değişimi dosyası” kapsamında […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.