rečkanje meja

rečkanje meja

Če se junija podajaš v London, da bi se nam pridružil/a, potem dobrodošel/a! Prejeli smo več vprašanj glede možnih težav pri prečkanju državne meje v Združeno kraljestvo. Sicer ne pričakujemo kakšnih večjih težav zaradi vrha G8, vendar pa smo zbrali nekaj informacij, ki ti morda pridejo prav.

Če si državljan/ka ene izmed držav Evropske unije:

Velika Britanija ni del Schengena, zato te bodo na meji ustavili, kjer boš moral/a pokazati potni list ali osebno izkaznico. Policija si lahko vzame pravico, da te pregleda in ti postavi vprašanja. Kljub temu pa po mnenju izkušenih aktivistov s pravnim znanjem, ni verjetno, da bi ti bilo prepovedano vstopiti v državo (razen, če si res poznan/a). Če vedo, da prihajaš zaradi G8 vrha, potem je precej verjetno, da te bodo preiskali in postavljali vprašanja, vendar te bodo nato tudi spustili čez mejo.

Po zakonu si policija sicer jemlje pravico do tega, da v izrednih primerih prepove državljanom in državljankam držav Evropske unije vstop v državo, z razlogom, da gre za skrb javnega reda. To lahko storijo, če predstavljaš dovolj resno grožnjo javnemu interesu. Pod to grožnjo spadajo resnejše kazenske obsodbe, način obnašanja ali pripadnost določeni “nezaželeni” skupini. Ta uredba je bila uporabljena tudi proti vplivnim javnim osebnostim, kot na primer nizozemskemu fašističnemu politiku Geertu Wildersu. Vendar aktivisti z znanjem s področja prava menijo, da je malo verjetno, da bi se to uporabilo proti aktivistom, razen če si res poznan/a: na primer, če imaš izredno veliko kazenskih obsodb za sabo, ali če si na kateri od podatkovnih baz evropskih policij označen/a kot nevaren/a!

Če nisi državljan/ka katere od držav Evropske unije:

Pravila za vize za neevropske državljane so močno odvisne od posameznih držav: na spletni strani notranjega ministrstva Združenega kraljestva (Home Office) preveri, kakšna pravila veljajo za državo, iz katere prihajaš. Policija in uradniki za priseljevanje veliko lažje in pogosteje preprečijo vstop državljanom in državljankam držav, ki niso del Evropske unije. Verjetno je, da te bodo vprašali, zakaj prihajaš v Združeno kraljestvo, in zahtevali, da dokažeš, da imaš dovolj denarja, da si lahko privoščiš ostati v državi, da imaš kje prenočiti ipd. Če potrebuješ bolj podrobne informacije, nam piši na stopg8@riseup.net.

Nekaj nasvetov

Najstrožje kontrole na mejah so večinoma na letališčih. Bolj verjetno je, da te bodo pregledali in izprašali na letališču, kot pa pred tunelom ali na pristanišču za trajekte. Ti imajo najmanj stroge kontrole, sploh če si peš, s kolesom ali z osebnim avtomobilom. Če greš na trajekt z avtomobilom, bodo na prehodu samo na hitro pogledali tvoj potni list in te spustili naprej, brez da bi postavljali vprašanja.

VENDAR pa v Calaisu in tudi na drugih pristaniščih za trajekte zelo pogosto pregledujejo kombije, avtodome, minibuse in tovornjake, ker iščejo migrante, ki se skrivajo v večjih vozilih. Včasih uporabijo pse, detektorje za toploto ali ogljikov dioksid in druge naprave, s katerimi pregledujejo velika vozila. Prav tako pogosto ustavijo in pregledajo avtobuse podjetja Eurolines.

Možno je, da se bodo kontrole na mejnih prehodih pred vrhom G8 še poostrile. Če se želiš izogniti preiskavi in izpraševanju, potem poskusi potovati kar se da neopazno. Poskusi izgledati “normalno” in raje potuj v osebnem avtomobilu kot pa v avtobusu polnem aktivistov. Kot že rečeno, je malo verjetno, da bi prepovedali vstop potnikom na avtobusu, vendar pa je verjetno, da te bodo pregledali in postavljali vprašanja.

“Schedule 7”

V Združenem kraljestvu velja poseben proti-teroristični zakon, ki se imenuje “Schedule 7”. Ta daje policiji pravico, da ustavi in izpraša kogarkoli, ki prestopa mejo, brez priznavanja običajnih pravic, ki jih posameznik ima pri policijskemu izpraševanju. To pomeni, da po tem zakonu MORAŠ odgovoriti na njihova vprašanja, in da njim ni potrebno čakati na tvojega pravnega zastopnika, da te lahko pričnejo izpraševati. Zadržijo te lahko za 9 ur, brez da bi te sploh osumili kakršnegakoli kaznivega dejanja. Prav tako ti lahko vzamejo fotoaparat, računalnik in mobilni telefon, ki jih lahko obdržijo do 7 dni, da z njih pridobijo podatke. Če ne odgovarjaš na njihova vprašanja, te lahko obtožijo kaznivega dejanja.

Ta zakon je skrajno sporen, uporabljali naj bi ga samo za preprečevanje terorizma, ne pa za pridobivanje informacij na protestih. Vendar pa ga policija pogosto izrablja in nabira informacije. Nekateri aktivisti niso odgovarjali na njihova vprašanja in se branili, da policija nima do tega nobene pravice, saj se zakona niso poslužili pravilno, ker zaslišanje ni bilo povezano s terorizmom. Do sedaj policija še ni obtožila ljudi, ki so to storili, verjetno zato, ker vedo, da bi s tem sami naleteli na obtožbe na sodišču zaradi izrabe zakona. Vendar pa se moraš zavedati, kaj tvegaš, če se odločiš, da ne boš odgovarjal/a na njihova vprašanja.

Če imaš težave na mejnem prehodu:

Če imaš kakšna vprašanja ali pa te ustavijo na mejnem prehodu in potrebuješ pravni nasvet, lahko pokličeš na telefonsko linijo Green & Black Crossa, na številko: 00 44 7946 541511.

Če obtičiš na mejnem prehodu v Franciji, lahko tudi pokličeš naše prijatelje pri Calais Migrant Solidarity, ki ti lahko pomagajo pri iskanju pravne pomoči v Franciji. Njihova številka je: 00 33 645 46 59 86.