#10 Hazine

ETİK SÜRTÜK, ALIŞTIRMA #10: Partnerinle birlikte olduğun için şanslı oluşunun sebeplerini anlatan 10 veya daha çok maddelik bir liste yap. Partnerinin seninle birlikte olduğu için şanslı oluşunun sebeplerini anlatan 10 veya daha çok maddelik bir liste yap. Listelerini birkaç gün yanında taşıyıp aklına yeni şeyler geldikçe listelere eklemeyi dene. Belki partnerin ve sen, ikiniz de listeler yapıp sonra birbirinizle paylaşabilirsiniz.Uncle Scrooge

Bu alıştırmayı bir partnerimle yaptım. Başka bir partnerimle de şu anda yapıyorum. Güven tazelemek istiyorsan sana da şiddetle öneririm. Hem yazma süreci hem de sonra paylaşmak çok eğlenceli oluyor.

Yalnız, listeleri yazıp partnerime verdikten sonra aklıma bir şey takıldı. Partnerime uzun uzun anlatıp onun anladığına ikna olana kadar da rahat edemedim.

Liste, “onunla birlikte olduğum için şanslı oluşumun sebeplerini” anlatıyordu. Ama “onunla birlikte olma sebeplerimi” değil. Yani, birlikte olduktan sonra, “ay biz ne güzeliz” dedirten şeylerin listesiydi.

Listeyi verdiğimde, sanki “İşte seninle bunlar sebebiyle birlikteyim.” demiş gibi hissettim. Bunun altında da, “Eğer bunlar devam etmezse senden sıkılırım.” mesajı varmış gibi geldi. Bu rahatsızlığı hissedince önce kendimi sorguladım tabii, bunun doğru olup olmadığını anlamak için.

Doğru değildi. Birini sevmemin sebeplerini bir liste haline getirebileceğimi sanmıyorum. Hatta o on kalemlik listedeki maddelerin hepsini bile kaybetsek sevmeye devam edeceğimi düşünüyorum. Tabii listedekilerin başka şeylerle değişmesi şartıyla… çünkü sonuçta listedekiler tek tek önemli olmasa da “Onunla birlikte olduğum için şanslıyım.” veya “O benimle birlikte olduğu için şanslı.” lafının kendisi gerek koşul. Eğer birbirimize sahip olduğumuz için şanslı hissetmiyorsak kendimizi, ortada bir sorun var demektir.

Bir derdim bu.

Bir diğeri de, “onun benimle birlikte olduğu için neden şanslı olduğunu” bilemedim. Daha ziyade, bir tür meta-liste hazırladım sanıyorum: “Onun, benimle birlikte olduğu için kendini şanslı hissetmesine sebep olan şeyler” listesi. Yani, kendi görüşlerimden ziyade onun görüşlerini yansıttı listem çoğunlukla. Gerçi bu da kötü bir şey değil ki… Sonra onun yazdıklarıyla kıyaslayınca çok güldüm. Sözcük tercihinden açıklayıcı notlara kadar birçok detay çekti ilgimi.

Neyse işte, lafı uzatmayayım: Bu alıştırmayı cidden öneriyorum. Güven tazelemek için yapabilirsiniz. Sırf sululuk olsun diye yapabilirsiniz. Veya birbirinize hediye almak yerine yapabilirsiniz.

treasure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *