Daily Archives: August 26, 2015

OkCupid tespitleri: Tuhaf kalıplar

İnternet üzerinden randevulaşmanın ve flört etmenin görece daha özgür olacağını, insanların daha rahat olarak kendilerini ifade edeceklerini sanmıştım OkCupid’e girerken. Hatta giriş amacımın bunu gözlemlemek olduğunu dahi söyleyebilirim.

Ama o da nesi?

Tam da aksine, neredeyse bir kasabalının “Ben bir bakışta anlarım.” hızında bir sınıflandırma tıkır tıkır çalışıyor yahu!

“Ne aradığın”la ilgili dört seçenek var, bunlardan istediklerini işaretleyebiliyorsun:okcupid

  • Uzun süreli ilişki
  • Kısa süreli ilişki
  • Yeni arkadaşlar
  • Öylesine seks

Şimdi, bunlardan yapılabilecek her bir kombinasyonun anlamı belli ve belirli, üstelik akıl almaz ölçüde de dar.

Sırf “uzun süreli ilişki”yi seçiyorsan, evlenecek insan arıyorsun demek, daha altı kurtarmıyor.

Sırf “öylesine seks”i işaretlediysen bildiğin orospusun.

Sırf “iyi arkadaş”ı seçtiysen, burada ne aradığın meçhul, kafan karışmış, böylece de her türlü ipsiz sapsız adam dadanacak sana.

Hepsini birden işaretlediysen bundan çıkan anlam, aslında seks için buraya geldiğin ama takiyye yaptığın.

Hem uzun hem kısa süreli ilişkiyi seçtiysen, çıkacak erkek arıyorsun demek.

İyi aile kızıysan, “kısa süreli ilişki” ve “yeni arkadaşlar”ı seçmelisin.

falan filan…

Yani maş-eros, her bir şeyin anlamı güzelce kodlanmış. Giydiği eteğin boyundan kadının namusunu ölçen erkekler buranın da boyunu ölçüsünü almış.online dating

Üstelik bu ortamda, gerçek hayattakinden daha küçük kutulara sıkışıyor sanki insan.

Son olarak: Benim sorduğum hiç kimse, tek başına “kısa süreli ilişki”nin ne anlama geldiğini bilmiyor. Anlaşılan bu seçenek diğerlerinin etkisini yumuşatmak için konmuş:

Uzun süreli ilişki’nin yanında “Korkma evlenmesek de sevişiriz” mesajı vermek için; öylesine seks’in yanında “Porno film çekmiyoruz burada, önce bir oturur muhabbet ederiz doğru dürüst” mesajı vermek için; yeni arkadaşlar’ın yanında ise “Sevişebiliyorum ilgilendiklerimle” mesajı vermek için.

İşin kötüsü, birçok insan aramalarını bu seçeneklere güvenerek yapıyor ve kimse ciddi ciddi birbirinin profilini okumakla uğraşmıyor. Zaten “ne istediğini” profilinde düzgünce anlatan da pek yok, erkekler hava basıyor kadınlar da erkeklerden illallah etmiş “ne istemediklerini” yazıp duruyor sayfalarca.